Reisplan A, B, C… met Van Perlo

December 1, 2021

Khao Sok Nationaal Park | Thailand

De beslissing om óp wereldreis te gaan is gemaakt. Dan is wel de volgende vraag: waar gaan we heen? Of beter gezegd…waar starten we? We willen namelijk niet een gedetailleerd of uitgestippeld plan maken met alle landen (laat staan specifieke steden of gebieden) waar we naartoe gaan. Dat komt gaandeweg wel.
Sommige avonturiers bepalen het startpunt van hun reis door met hun ogen dicht een dartpijl richting een wereldkaart te smijten. Ik denk dan…dikke kans dat je een boot moet regelen, want de kans dat je dan ergens midden in een oceaan moet starten is behoorlijk groot. Oftewel, had gekund, maar geen zin in, dus doen we niet. We hebben een beter idee.

Reisplan A(ustralië)

Eigenlijk waren we er snel over uit waar onze reis zou starten. Het zusje van Maaike woont namelijk al zo’n 5 jaar in Australië. Haar opzoeken leek ons een mooi startpunt van onze reis. Daarnaast staat Nieuw-Zeeland bovenaan mijn verlanglijstje om te bezoeken, dus dat kan makkelijk gecombineerd worden. Dan is de vader van Maaike ook nog eens geboren in Indonesië (Surabaya om precies te zijn) en heeft daar 6 jaar gewoond, dus dat eiland werd ook opgenomen in het reisplan. Dan is het voor de reisroute en de portemonnee leuk om (zuid-oost)Azië daarna te verkennen. Zo alles bij elkaar is reisplan A dus al best uitgebreid. Maar…de dikke vette grote ‘maar’ is…dat we vanwege de wereldwijde coronamaatregelen niet weten of de grenzen van Australië op tijd open zijn. Tijd voor een backup plan!

Reisplan B(ackup)

Oké, corona heeft de wereld verschillende momenten echt op slot gegooid en vanuit de Nederlandse overheid stonden (op het moment van lezen misschien wel ‘staan’) bijna alle landen op rood. Reizen was eigenlijk alleen een optie binnen Europa. Genoeg moois te zien en beleven zo dicht bij huis, toch? Het backup plan was dan ook om een busje te kopen, die in de wintermaanden om te bouwen tot camperbusje en daarmee een tour door Europa te maken, beginnend in het westen van het Middellandse Zeegebied. Dit plan hebben we echt tot in een ver gevorderd stadium uitgewerkt. We zijn meerdere malen gaan kijken voor een geschikt busje die we konden ombouwen en de hele inrichting en stijl van de campervan hadden we ook al bedacht en uitgeschreven. De gedachte was namelijk dat corona voorlopig nog wel zou blijven en dat we geen toegang zouden krijgen tot landen buiten Europa. Maar dan druppelen ineens toch nieuwsberichten binnen, waardoor we hoop krijgen op een start buiten Europa. Landen gaan op ‘geel’ en sommige landen gaan open voor toeristen die gevaccineerd zijn. Zou het dan toch…? Reisplan C dan maar maken?

Reisplan C(orona)

Ik hoor je denken: ‘een plan maken op basis van de wereldwijde coronamaatregelen…die zijn niet goed bij hun paasei’. Dat laatste klopt sowieso wel, maar een echt “plan” is het eigenlijk ook niet. We weten ook dondersgoed dat de coronamaatregelen zo wispelturig zijn als een veertje in de wind. En wij dansen graag met dat veertje mee. We houden in de gaten welke landen gevaccineerden toeristen toelaten. Thailand? Daar kan een vinkje achter. Canada? Check. Colombia? Voor nu ook open! Dit lijstje zal nog wel flink veranderen de komende maanden, dus het enige wat we kunnen doen is alles goed in de gaten houden en afwachten.

Reisplan D(efinitief)

We willen ons definitieve startpunt van de wereldreis pas kiezen op het moment dat Maaike groen licht heeft gekregen van haar onderwijsinstelling dat haar afstudeeropdracht is goedgekeurd. Tot dan houden we alle opties open en zal met name het ‘c-woord’ en de daarbij horende maatregelen bepalend zijn voor ons startpunt. Wat een gedoe hè. Misschien toch eens kijken of ik nog een dartpijl en een wereldkaart in één van de opberglades kan vinden…

COMMENTS

PLAATS JOUW REACTIE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

custom design BY STUDIO MHILARIUS

PRIVACY POLICY

© met van perlo