Alles wat je moet weten over de Argentijnse ‘Blue Dollar’.

October 4, 2022

Met Van Perlo… geld besparen in Argentinië

Reis je binnenkort door Argentinië? Dan kan je veel geld besparen, heel veel geld. Sterker nog, je kan je kosten meer dan halveren! En het is echt heel makkelijk. Het enige wat je moet weten is wat de ‘Blue Dollar’ wisselkoers is en hoe je daar gebruik van kunt maken. Dat leggen we je hier graag uit, zodat jij (nog) langer kan reizen.

Legaal

Eerst even kort wat achtergrondinformatie. De ‘Blue Dollar’ is de benaming voor de zwarte markt wisselkoers van dollars of euro’s naar Argentijnse pesos. Deze onofficiële wisselkoers bestaat, omdat de Argentijnse peso flink onderhevig is aan inflatie. Wees dus niet bang dat je iets illegaals doet, want de ‘Blue Dollar’ is nota bene door de Argentijnse autoriteiten zelf in het leven geroepen. Het is grijs gebied, maar 100% legaal en je bent absoluut niet de eerste of de enige toerist die dit doet.

Western Union

Er zijn twee manieren om de ‘Blue Dollar’ wisselkoers te krijgen voor je dollars of euro’s. Met contante dollars (waarover later meer) of via een geldwisselkantoor. Het populairste geldwisselkantoor voor de ‘Blue Dollar’ wisselkoers is Western Union. Ze hebben veel vestigingen door het hele land (ook in kleinere steden) en ze hebben een goede wisselkoers.
Op moment van schrijven (1 augustus 2022) krijg je volgens de officiële wisselkoers voor €1,-  omgerekend zo’n $135 Argentijse pesos. Voor diezelfde euro krijg je via Western Union met de ‘Blue Dollar’ wisselkoers $291 Argentijnse pesos. Dat is dus ruim 2x zo veel! Dat is nog eens makkelijk geld verdienen.

Hoe gaat het in z’n werk

Om je euro’s bij Western Union te kunnen omwisselen voor Argentijnse pesos moet je eerst een Western Union account aanmaken. Dat lukte zelfs mij heel makkelijk en ik zie mezelf als halve digibeet. Ook is het handig om de app te downloaden op je telefoon. Via de app kan je aangeven hoeveel geld je wilt overmaken naar jezelf. Daarbij geef je aan dat je in euro’s betaalt en je Argentijnse pesos contant wil afhalen in Argentinië (dit kan bij elke willekeurige Western Union vestiging en hoef je niet van tevoren aan te geven). Locaties van Western Union vestigingen kan je overigens vinden in de app. Belangrijk om te weten: Je moet het gehele bedrag dat je naar jezelf overmaakt in één keer afhalen bij een vestiging. Je kan dus niet €400,- naar jezelf overmaken en $30.000 Argentijnse pesos (ongeveer €100,-) daarvan ophalen.

Hoeveel geld haal je per keer af?

Er is een financiële en praktische reden om in één keer een relatief groot bedrag via Western Union naar jezelf te sturen. De financiële reden dat je liever een groot bedrag (denk aan €400,- of meer) afhaalt, is dat je voor elke transactie via Western Union €3,90 betaalt. Dit is een vast bedrag, dus is het voordeliger om een groter bedrag over te maken. Kanttekening hierbij is dat een Western Union vestiging jouw grote bedrag mogelijk niet in Argentijnse pesos op voorraad heeft (hoe later op de dag, hoe minder geld ze op voorraad hebben). Dan kan het zijn dat ze je doorsturen naar een andere vestiging. Om dit te voorkomen kan je, zoals wij vaak deden, eerst naar een vestiging gaan, vragen hoeveel ze op voorraad hebben en aan de hand daarvan ter plekke het maximale (of gewenste) bedrag naar jezelf overmaken via de Western Union app. In principe gaat dit namelijk supersnel en kan je je geld dan binnen 5 minuten afhalen.

De praktische reden om grote bedragen af te halen, is dat je naar een vestiging moet om je geld op te halen (duhh). Het is niet moeilijk, maar het kost wel tijd. Meestal is er op loopafstand wel een Western Union te vinden, maar er kan een (korte) rij staan. Als je daar weinig tijd voor hebt of geen zin in hebt (zoals wij), is het makkelijker om in één keer veel geld af te halen.

Toch een kleiner bedrag afhalen?

Zoals gezegd kan het voorkomen dat een Western Union vestiging niet veel pesos meer op voorraad heeft. Wil je dus zeker zijn dat je je geld kan afhalen, zorg er dan voor dat je af te halen bedrag niet te groot is (bijvoorbeeld $60.000 Argentijnse pesos). Daarnaast vind je het misschien niet prettig om met ontzettend veel contant geld op zak te lopen. In dat geval is het afhalen van kleinere hoeveelheden per keer ook een uitkomst.

Contante dollars

Als je contante dollars op zak hebt, kan je ook gebruik maken van de ‘Blue Dollar’ wisselkoers. Dat doe je door je dollars op straat om te wisselen bij zogenaamde ‘arbolitos’. Deze mannen zijn makkelijk te herkennen, want ze roepen “cambio, cambio!” (wat zoveel betekent als “ik ruil” of “ik wissel”) naar toeristen. Het voelt misschien als een louche praktijk om je dollars op straat om te ruilen voor een pakket Argentijnse flappen, maar het is doodnormaal. De reden dat er Argentijnen zijn die jou ruim het dubbele willen geven voor je dollars in vergelijking met de officiële wisselkoers, is omdat de dollar niet zo onderhevig is aan inflatie en dus een vaste waarde heeft (in tegenstelling tot hun eigen pesos). Deze vaste waarde geldt uiteraard ook voor de euro, maar de ‘Blue Dollar’ wisselkoers die ‘arbolitos’ je aanbieden voor euro’s is in de praktijk altijd slechter in vergelijking met de wisselkoers die Western Union biedt.

Cash is king

Wij hebben tijdens onze zes weken in Argentinië enkel gebruik gemaakt van de Western Union en hebben telkens rond de €400,- afgehaald. We merkten dat dat een bedrag was waar we een tijdje mee vooruit konden en daarnaast voelde het nog een soort oke-ish om met dat geldbedrag op zak rond te lopen door de stad. Wees wel slim en stop het geld voor de zekerheid op verschillende plekken weg (je weet maar nooit…).

Het is even wennen, maar alles wat je koopt betaal je dus in cash, want zodra je iets met je bankpas betaalt, betaal je de officiële wisselkoers en ben je ruim dubbel zoveel geld kwijt. Let hier vooral op bij het boeken van je accomodatie. In de beschrijving van een accommodatie op Booking.com staat bijvoorbeeld of het vereist is dat je vooruit betaalt. Als dit het geval is, moet je met je bankpas betalen en dat wil je niet. Bij Airbnb moet je altijd vooruit betalen, dus kan je nooit gebruik maken van de ‘Blue Dollar’ wisselkoers.

Geld besparen

Puntje bij paaltje is het dus een kleine moeite om via de Western Union of met je contante dollars een ‘Blue Dollar’ wisselkoers te krijgen. En daardoor is die overheerlijke Argentijnse fles wijn die je in het restaurant bestelt voor jou ruim de helft goedkoper in vergelijking met wat de lokale Argentijn aan de tafel naast je ervoor betaalt. Cru en oneerlijk? Tja, best wel. Maar je bent een dief van je eigen portemonnee als je geen gebruik maakt van de ‘Blue Dollar’ wisselkoers en onnodig het dubbele betaalt.

Schroom niet om ons te contacten als je nog vragen hebt over de ‘Blue Dollar’ wisselkoers of andere tips wilt voor reizen in Argentinië.

COMMENTS

  1. Maaike says:

    Super handig! Wij gebruiken idd Western Union 😀 Nog een tip om de rij te skippen: Installeer de app ‘whyline’ en je kunt digitaal een tijdslot boeken bij elk kantoor. Je word dan omgeroepen als je aan de beurt bent. Beetje awkward tegenover de hele rij wel wachtende mensen, mr heeft ons zo al paar uur wachten bespaard.

  2. Arne van der Zande says:

    Mijn aanvullende tip…Toen ik in 2020 een paar weken in Buenos Aires was, wisselddik 1x via zo’n arbolitos… Hij neemt je mee naar een kantoortje winkeltje waar je uiteindelijk je geld wisselt. Die plek is meestal in een winkelcentrumpje… De volgende keren ging ik zelf rechtstreeks naar die winkeltjes en wisselde voor een betere koers, immers de tussenpersoon hoefde geen commissie betaald te worden. Gevaarlijk? Totaal niet…

PLAATS JOUW REACTIE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

custom design BY STUDIO MHILARIUS

PRIVACY POLICY

© met van perlo