Palenque

March 1, 2022

Als je Palenque zegt, dan zeg je goedbewaarde Maya ruïnes die midden in de heuvelachtige jungle liggen. En niet te vergeten, je hoeft hier weinig moeite te doen om dieren in het wild te zien.

Bed

Zodra we het busstation van Palenque uitstappen, staat een taxichauffeur te popelen om ons naar onze accommodatie te brengen. “Taxi Sir?! 120 pesos amigo!” Door alle hectiek van de busreis is het al laat en staan ook wij te popelen om naar onze accomodatie te gaan, maar ik moet lachen als hij het bedrag noemt. Dat lijkt me wat aan de hoge kant, amigo. De taxichaffeur reageert meteen op mijn gezichtsuitdrukking en zegt “Okay, okay, 100 pesos, special price for you!” Maaike en ik kijken elkaar aan, weten dat we er misschien nog wel een eurootje vanaf kunnen krijgen, maar vinden het wel best. We willen gewoon graag naar bed. Dat bed staat in het nationaal park van Palenque, midden in de jungle. We delen de kamer met 3 anderen en hebben het omgedoopt tot familiekamer, waarbij wij de oudste zijn en dus doorgaan voor papa en mama. De kamer is net zo groot als een gemiddelde studentenkamer, dus het is knus…en gelukkig ook gezellig.

Roberto Barrios

De volgende ochtend doen we rustig aan. Het heeft vannacht echt keihard geregend en dat was goed te horen. Vandaag staat maar één activiteit op het programma en dat is een bezoek brengen aan de Roberto Barrios watervallen. We kregen dit als tip van onze Zwitserse kamergenoot, als alternatief voor de zeer toeristische (en duurdere) watervallen Agua Azul en Misol-Ha. Rond het middaguur nemen we samen met vier meiden een collectivo en we worden verwend met mooie uitzichten. Bij aankomst ben ik aangenaam verrast. De waterval ligt verstopt tussen de weelderige groene begroeiing en het is echt een prachtig plaatje. Dat hier verder niemand te zien is maakt het extra leuk. We lopen een stukje verder en het wordt er alleen maar mooier op! Het water is helderblauw, de omgeving rustgevend groen en het geluid van de watervallen maakt de ervaring compleet. We lopen verder over een bruggetje en tot onze verbazing komen we bij een grotere waterval. Wauw, dit is echt nice! Hoeveel watervallen zijn er hier wel niet? Benieuwd naar het antwoord, verkennen we de omgeving via tussendoorpaadjes in de jungle. Dan zien we eindelijk andere mensen en het is wel een redelijke groep. Ze zitten daar niet voor niets, want het is het mooiste gedeelte van de watervallen. In totaliteit is het een heel natuurpark van watervallen die trapsgewijs in elkaar overlopen, met natuurlijke pools waar je in kan zwemmen. Wat wil je nog meer? Eén en al genieten en om de dag gezellig af te sluiten gaan we uit eten met twee meiden van onze kamer, oftewel ‘onze kinderen’. Een top familiedag!

Ruïnes in de jungle

Wederom wordt onze nacht verstoord door hard geluid. Ditmaal door gigantisch geschreeuw van de brulapen die hier ‘s nachts elkaar vanalles toewensen (ik weet niet wat ze zeggen, maar de toon is agressief). Het zou leuk zijn als we de apen dan ook te zien krijgen, maar tot nu toe blijft het bij ‘ik hoor je wel, maar zie je niet’. Vandaag besluiten we de wandelschoenen aan te trekken en de 3,5 kilometer naar de ruïnes te lopen. Het is wel broeierig warm (we zijn tenslotte in de jungle…), dus het zweet komt makkelijk onze poriën uit. Iets voor de ruïnes staat een museum waar we een kort bezoekje brengen, zodat we wat achtergrondinformatie hebben. Deze ruïnes zijn in ieder geval goed bewaard gebleven met mooi tentoongestelde artifacten als resultaat. De ruïnes zelf liggen zeer fraai gelegen, op verschillende hoogtes in de bergen en de hele ambiance doet denken aan de Disneyfilm ‘Jungle Book’. Halverwege ons bezoek scoren we een mango en ijskoud water om wat af te koelen, maar niet voordat Maaike een leguaan spot die tussen de ruïnes loopt.

Na de verkoeling twijfelen we of met een ‘collectivo’ terug zullen gaan. Zo ver was de heenweg niet en nu is het bergafwaarts, dus we gaan ervoor. Ons doorzettingsvermogen wordt beloond. Ergens halverwege stoppen we voor een slok water en precies op dat moment zien we boven ons een paar brulapen door de bomen en lianen slingeren. Een wat jonger aapje is zo brutaal (of naïef) genoeg om ons van dichtbij te inspecteren, maar wel veilig vanuit de boom. Wij vinden dat alleen maar leuk en het onderonsje duurt een kleine 10 minuten. Leuk dat aapjes kijken.

Nachtbus

In de middag relaxen we bij het zwembad, proberen we onze bagage alvast in te checken voor onze vlucht naar Curaçao over een paar dagen (spoiler, dat lukt niet) en leggen we een goede bodem voor de aankomende nachtbus. We vertrekken naar de strandplaats Tulum om zo alvast dichtbij Cancun te zijn, waar vandaan ons vliegtuig vertrekt.

COMMENTS

  1. Ria says:

    Gezellig al die aapjes, beter dan krokodillen 🐊!

PLAATS JOUW REACTIE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

custom design BY STUDIO MHILARIUS

PRIVACY POLICY

© met van perlo